Extra verduurzaming De Welle
Klimaat is een belangrijk speerpunt van de ChristenUnie. We zijn ons terdege bewust dat we klimaatproblemen hebben en dat niets doen geen optie is. In November 2022 heeft de Gemeenteraad daarom het programma Samen Duurzame Stappen zetten vastgesteld. De Raad heeft vastgesteld dat: "de klimaatontwikkelingen daadkracht vragen van de gemeente Smallingerland en sturing op de onderdelen waar wij als lokale gemeente invloed op hebben" .
Door de Gemeente Smallingerland wordt hard gewerkt aan allerlei projecten om de klimaatproblemen aan te pakken. Een mooi voorbeeld is het project “Startwijken 2030” waarbij onderzocht wordt hoe we 4 concrete gebieden versneld aardgasvrij kunnen maken: 1. De Swetten met industriële restwarmte; 2. De Venen met Geothermie, 3. Centrum Drachten centrum vernieuwing met individuele oplossingen, 4. De Wilgen met Aquathermie. Iedereen die zich bezighoudt met de klimaatproblemen is het over eens; het is complex en er is niet 1 puntoplossing mogelijk.
Naast ons klimaatprobleem hebben we een paar weken geleden gehoord over de situatie van het energienetwerk in Smallingerland. Ons energienetwerk zit vol en dat geeft grote problemen. Dit heeft consequenties voor zowel de energietransitie als de lokale economie van Smallingerland.
Wat betreft de ontwikkeling van de energieprijs leven we in onzekere tijden. Wat gaat energie de komende decennia kosten? Niemand weet het. Maar de kans dat we de komende decennia fors meer voor energie gaan betalen lijkt groot.
Het plan Extra Verduurzaming Zwemcentrum De Welle raakt aan deze 3 punten. Het lost het klimaatprobleem, de situatie van het energienetwerk en de energieprijsontwikkeling niet (helemaal) op, maar we het is wel één van Duurzame Stappen die we kunnen zetten. En we willen dat van deze stappen, in andere projecten, nog vele volgen.
In het plan Extra verduurzaming Zwemcentrum De Welle is niet gekozen voor 1 losstaande oplossing, maar voor 8 verschillende maatregelen die samen 800.000 kWh energie besparen. Dat is 1/3 van de totale energiebehoefte van het nieuwe zwemcentrum! De techniek van de bio-based accu’s is relatief nieuw. Deze techniek wordt nog niet op deze schaal toegepast in zwembaden, maar de toegepaste techniek achter de bio-Based accu’s is wel een bewezen technologie. De risico’s zijn dan ook niet groot.
De extra verduurzaming vraagt een investering van 7 miljoen euro. Dat is veel gemeenschapsgeld. Voor alle duidelijkheid: dit is niet een noodzakelijk budgetverhoging van het project De Welle. Dit is een duurzaamheidsproject met een eigen Business Case of TCO en dit betreft een aanvulling op het huidige project Zwemcentrum De Welle. We moeten (en kunnen) de beslissing over dit verduurzamingsproject los zien van het nieuwbouwproject Zwemcentrum De Welle.
Er ligt een mooi plan waarmee we een duurzame stap zetten in CO2 reductie, waardoor we het energienetwerk een klein beetje minder belasten en waarmee we de komende 20 jaar de zekerheid hebben van een vaste energieprijs voor de levering van 800.000kWh stroom. Dat alles kunnen we realiseren met een neutraal-positieve business case.
De ChristenUnie vindt het wel van belang dat de kosten en opbrengsten netjes in de verschillende begrotingen van de gemeente Smallingerland en Zwemcentrum de Welle recht getrokken wordt.
De fractie van de ChristenUnie is heel tevreden met het voorstel voor deze extra verduurzaming en roept het college op om steeds scherp te blijven en net zoals nu bij De Welle, ook bij andere projecten een extra mijl te pakken als dat mogelijk is.