De financien van Smallingerland: Begroting 2025
De ChristenUnie is dankbaar voor de inzet van het college om tot een sluitende begroting te komen, vooral gezien de financiële onzekerheden. Bij het voorbereiden van de begrotingsvergadering moest ik denken aan een uitspraak van voormalig Amerikaans president Franklin D. Roosevelt: "Onze vooruitgang meten we niet aan de overvloed van degenen die veel hebben, maar aan de vraag of we voldoende voorzien voor wie te weinig heeft.”
Dit sluit aan bij de nadruk die in deze begroting wordt gelegd op een dienstbare, toegankelijke en zorgzame overheid. We zien dat terug in programma’s zoals “GOED”. De investeringen in veiligheid en leefbaarheid weerspiegelen onze kernwaarden van vertrouwen en rechtvaardigheid. Ook ondersteunen wij de duurzame ambities en moedigen we verdere stappen in energie- en klimaatbeleid aan. Wij zien dit als goed rentmeesterschap.
Toch kunnen wij niet onopgemerkt laten dat er zorgpunten zijn, met name waar het gaat om de langetermijn financiën. Het financieel perspectief laat ons zien dat we na 2025 afstevenen op tekorten die oplopen tot €7 miljoen in 2028. Dit tekort zet grote druk op onze reservepositie en geeft aan dat bezuinigingen of lastenverzwaringen op termijn onafwendbaar zijn. De ChristenUnie zet zich in voor een duurzame financiële koers zonder lastenverhoging voor onze groep kwetsbare inwoners. Wij vinden het cruciaal dat de gemeente financiële keuzes maakt die zorgvuldig en spaarzaam zijn, zoals ook verwoord in ons verkiezingsprogramma.
We waarderen de inspanningen van het college om tot een gebalanceerd pakket aan ombuigingen te komen, dat enerzijds kostenbeheersing nastreeft en anderzijds zorgvuldigheid betracht waar het inwoners en ambities raakt.
Onze partij ziet de armoedebestrijding als een belangrijk speerpunt. We hechten aan preventie en willen armoede structureel verminderen door onder andere het Armoedepact. Het voorstel om de verlaging van de bijdrage aan AV Frieso te onderzoeken vinden wij echter een punt van zorg. Wij vragen het college zorgvuldig af te wegen wat een verlaging van die bijdrage kan betekenen voor de meest kwetsbare inwoners. De ChristenUnie pleit voor een evenwichtige aanpak waarbij de toegang tot noodzakelijke zorg en voorzieningen gewaarborgd blijft. Daarnaast ondersteunen wij de oprichting van BSO+ en de herstructurering van jeugdhulp in samenwerking met onderwijs, zoals beschreven. Deze voorstellen passen binnen onze visie om zorg dichtbij de leefwereld van kinderen en gezinnen te organiseren en zodoende langdurige zorg te verminderen. De invoering van gezinshulp is een veelbelovende stap, waarmee gezinnen integraler en preventief geholpen worden, en hiermee voorkomen we hopelijk escalaties en onnodige bureaucratie in de zorg.
Binnen het fysieke domein steunen we bezuinigingen zoals in het parkeerbeleid, maar vragen we aandacht voor de sociale effecten daarvan. Ook bij het onderhoud van openbare ruimtes en projecten zoals ganzenbeheer, pleiten wij voor het waarborgen van veiligheid en wooncomfort.De invoering van de water/klimaatbelasting vereist een zorgvuldige maatschappelijke afweging, gezien de directe impact op onze inwoners. We steunen de keuze om enkele incidentele kosten aan de algemene middelen toe te rekenen om de reservepositie te versterken.
Samenvattend, de ChristenUnie is blij met de brede en zorgvuldige aanpak van het college. Wij streven naar een financiële koers die zowel verantwoordelijk als sociaal is. We roepen het college op om terug te koppelen over de voortgang en effecten van de ombuigingen en roepen u op te blijven pleiten voor structurele middelen vanuit het Rijk, om onze gemeente zorgzaam, dienstbaar en toekomstbestendig te houden. De motie die is ingediend door een aantal partijen sluit voor een groot deel aan bij de zorgen die ik ook net heb geuit dus ik ik zie uit naar het debat hier over om samen tot een constructieve oplossing te komen.
Hoewel we een lastige tijd te gemoed gaan financieel gezien heb ik er vertrouwen in dat we als raad en college hier de komende tijd de juiste keuzes in kunnen maken voor onze inwoners. Als we maar goed naar elkaar luisteren, elkaar wat fouten gunnen, onze inwoners voor ogen houden, dan komen we een heel eind met elkaar, want: “mei elkaar dogge we mear!”