Vragen over de fietsveiligheid in Smallingerland
Afgelopen weken is in verschillende media een bericht gepubliceerd over een onderzoek van Independer met betrekking tot de fietsveiligheid in gemeenten in Nederland. Zij baseren dit bericht en onderzoek op de cijfers van Rijkswaterstraat uit 2021. Hieruit blijkt dat in Smallingerland relatief gezien de meeste fietsongelukken van Fryslân gebeuren.
Hoewel Smallingerland onder het landelijk gemiddelde scoort, vindt de ChristenUnie dit een zorgelijke score. Daarom hebben we de verantwoordeijke wethouder een aantal vragen gesteld:
1. Kent u de berichtgeving uit de media en kent u het onderliggende onderzoek van Independer?
2. Wat is uw eerste reactie op het feit dat er in Smallingerland relatief gezien de meeste fietsongelukken van Fryslân gebeuren?
3. Heeft u een idee wat de achterliggende oorzaak is dat er in Smallingerland relatief gezien de meeste fietsongelukken van Fryslân gebeuren?
4. In het coalitieakkoord (H7) is opgenomen dat Smallingerland een fietsvriendelijke gemeente wil zijn. Er zal een mobiliteitsplan worden opgesteld waarbij het fietsgebruik sterk zal worden aangemoedigd. Wat is de stand van zaken van dit mobiliteitsplan?
5. Wordt in dit mobiliteitsplan ook een actieplan opgenomen om het relatief hoge aantal fietsongelukken terug te dringen?
De wethouder heeft aangegeven ook geschrokken te zijn van de cijfers en enerzijds met spoed en anderzijds met grote zorgvuldigheid te werken aan passende oplossingen en plannen voor de vergroting van de fietsveiligheid in Smallingerland. Wij blijven dit onderwerp op de voet volgen en zullen wanneer nodig opnieuw vragen stellen of met inititiatieven komen.
Hebt u opmerkingen of tips over de fietsveiligheid in Smallingerland? Kent u onveilige plekken die aangepast moeten worden? Laat het ons weten! Met elkaar doen we meer, ook op het gebied van fietsveiligheid in onze gemeente.