Is de voedselbank nu nodig of niet!?

Voedselpakket-slider
Ammy
Door Ammy van Eerden op 22 februari 2018 11:08

Is de voedselbank nu nodig of niet!?

Vorige week zondag was ik samen met Pieter van der Zwan, onze wethouder bij de maandelijkse inzameling voor de voedselbank in de Bethelkerk. Pieter was zichtbaar onder de indruk van de grote hoeveelheid houdbare producten die ingezameld werden! In de week daarop was ik met de raad bij een informatieavond van de voedselbank Smallingerland. Bijna alle politieke partijen uit onze gemeente waren aanwezig. Van beide evenementen plaatste ik een foto en een kort berichtje op mijn facebookpagina. 

Een aantal mensen in mijn directe omgeving vroegen zich af of de voedselbank nu echt nodig is. Zij denken dat de voedselbank een verkeerde impuls geeft aan het gedrag van de ontvangers. Ze laten mij weten zichtbaar moeite hebben met het toekennen van voedselpakketten. Vooral bij schulden en of andere verkeerde keuzes waardoor b.v. een gezin niet meer voldoende inkomen heeft om eten te kopen. Ik begrijp hun vraag zeker, maar ik stel een wedervraag terug. Waarom heeft u moeite om iemand te helpen die een verkeerde keuze heeft gemaakt? Is eigen schuld, dikke bult, je leidraad? Of mag er clementie of een mogelijkheid zijn, om de gevolgen van die verkeerde keuzes te beperken? Moet iemand dan hongerlijden? Geen warme maaltijd meer krijgen? Moeten kinderen de dupe worden van de fouten van hun ouders?
Weet u, tijdens de voorlichtingsavond bij de voedselbank werkte de verwarming niet, het was behoorlijk kil in de ruimte. Maar de passie en het enthousiasme van de vrijwilligers verwarmden mij en de aanwezige raadsleden. Want in Smallingerland ontvangen een kleine 400 personen, waaronder ook kinderen, een pakket. Van de medewerkers van de voedselbank hoorden we dat de belastingdienst in een groot aantal gevallen de schuldeiser is. Verkeerd of te laat doorgeven van wijzigingen. Invullen bruto i.p.v. nettobedragen bij de berekening van je huur en zorgtoeslag. Gezamenlijke kosten en een garage meerekenen bij opgave kale huur enz. Kleine fouten met grote gevolgen, al helemaal als je minima bent. Of je bent ZZP’er, vaak hardwerkende mensen met bijna geen mogelijkheid om zichzelf te verzekeren voor ziekte of andere ernstige zaken waarbij er een tijd niet gewerkt kan worden. Geen inkomen, geen eten? En de mensen die alleen een AOW, zij hebben het zichtbaar moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.
Er hoeft niet zoveel mis te gaan of mensen/gezinnen komen in de problemen. Vele inwoners hebben geen reserve, kunnen zelf een misstap niet opvangen. Voor hen is de voedselbank een zegen, zij ontvangen de ondersteuning niet zomaar. Er is een screening waarbij iemand echt moet aantonen niet voldoende inkomen te hebben. Meestal komen de ontvangers via het PING loket, gebiedsteam of de diaconie bij de voedselbank. Misbruik wordt zoveel mogelijk tegen gegaan en als ze ontdekt wordt, krijgt de persoon een gele of rode kaart en mag een aantal weken geen pakket komen halen.
Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal het meest leren van onze fouten, inclusief mijzelf. Daarom geef ik mijn ondersteuning aan een stukje solidariteit, samen delen, om de ander te helpen op de weg eruit. De ChristenUnie is daarom blij met de voedselbank en alle gulle gevers, samen maken we het mogelijk!  

Deel dit bericht

Labels: ,