Goede Vrijdag: een goede verliezer is een grote winnaar?

goodfriday
Pieter portret wit
Door Pieter van der Zwan op 30 maart 2018 10:41

Goede Vrijdag: een goede verliezer is een grote winnaar?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug en de formatie van een nieuwe coalitie is alweer druk gaande. Voordat de informatieronde volgende week van start gaat, is het eerst nog Pasen. Even tijd om stil te staan en te bezinnen.

Het stof is een beetje neergedaald na een hevige campagnestrijd. En als ik dan om mij heen kijk, zie ik winnaars en verliezers. Lokale partijen hebben duidelijk geprofiteerd van zowel de landelijke trend als de lokale strijd om de koopzondag. De gevestigde partijen hebben klappen gekregen, met name de socialisten en sociaal democraten.

Ook zie ik een verdeeld christelijk landschap verschijnen: de christen democraten hebben een klap gekregen, staatkundig gereformeerden zijn de strijd aan gegaan en hebben verloren en daarmee onbedoeld een klap toegediend aan de christelijke politiek. Over onze winst en verlies balans ben ik nog niet helemaal uit. Weliswaar een zetel weer ingeleverd, maar ook aan 'positie' gewonnen. Maar of dat nu winst is?

Als er iemand is die hier iets zinnigs over kan zeggen, dan is het Jezus. Hij zegt bijvoorbeeld: "Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, die zal het behouden." Revolutionair idee, zeker voor zijn tijd. Maar ook voor nu. Jezus draait de zaak om: winst is verlies als je voor jezelf gaat. Maar andersom is het verliezen van jezelf juist winst als je jezelf ten dienste van de Ander stelt. 

Bij mijzelf merk ik de neiging tot zetels tellen. En ja, natuurlijk doet het pijn om een zetel in te leveren. Niet alleen persoonlijk voor degene die hem zou innemen, maar ook voor de slagkracht van de partij. Maar toch, onze opdracht ligt niet in het winnen van zetels, maar in het bouwen aan Gods koninkrijk. Met zorg voor onze kinderen, onze aarde en opkomen voor de kwetsbaren. Zoals Jezus dat deed, die zijn leven gaf voor het welzijn en de redding van allen. 

Een goede verliezer is uiteindelijk een grote winnaar. Wat een Goede Vrijdag.

Deel dit bericht