De stem van het kind

WtKMFacebook2017
Pieter portret wit
Door Pieter van der Zwan op 6 februari 2018 20:53

De stem van het kind

Vlak nadat ik aantrad als wethouder met jeugd in de portefeuille kreeg ik de mogelijkheid om ambassadeur te worden tegen kindermishandeling. Daar heb ik volmondig “ja” tegen gezegd, omdat ik inzie hoe belangrijk een veilige omgeving is voor kinderen om op te groeien tot stevige, volwassen personen. Dat vraagt om een warm en liefdevol thuis, waar een gezonde relatie tussen en met de ouders de basis is om de wereld en jezelf te ontdekken.

Maar wist u dat jaarlijks zo’n 34.000 stellen in Nederland scheiden? Zo’n tweederde daarvan hebben minderjarige kinderen. In Smallingerland zijn de cijfers boven het landelijk gemiddelde en het aantal ‘vechtscheidingen’ neemt bovendien steeds meer toe. Dat zijn scheidingen waarin de ouders er niet via een bemiddelaar samen goed meer uit kunnen komen en zich in een juridische strijd met elkaar bevinden. Ik maak mij daar zorgen om.

De negatieve impact van deze psychologische oorlogsvoering op de ontwikkeling van kinderen mag namelijk niet onderschat worden. Kinderen komen vaak in de knel, omdat zij vaak in loyaliteitsconflicten komen (het kiezen tussen vader of moeder), emotioneel/fysiek verwaarloosd of psychisch niet begeleid worden.

En begrijp me goed, er zijn ook ouders die goed uit elkaar gaan en waar in harmonie aan een ouderschapsplan wordt gewerkt. Gelukkig maar! Ondanks de verdrietige situatie, is dat dan de beste optie. Maar helaas is de praktijk dus ook weerbarstiger.

Vorige week kwam iemand van de Raad van Kinderbescherming op bezoek om mij bij te praten over de stem van het kind bij echtscheidingen. In het kinderrechtenverdrag staat dat zij recht hebben om gehoord te worden, maar vaak wordt (helaas soms ook door de professional) niet apart met de kinderen gesproken. Als je het verhaal van het kind hoort en aan de ouders terugkoppelt, dan is dat vaak heel confronterend. Tegelijkertijd kan het een nieuwe invalshoek geven om samen tot een goede overeenstemming te komen in het belang van hun kinderen.

Nog ruim een maand en er zijn door het hele land weer gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook hier in Smallingerland. Eens in de vier jaar mag er weer gestemd worden op de partij waarvan je denkt dat die het beste jouw stem zal vertolken. Het is nog geen eeuw geleden dat er een algemeen kiesrecht is voor mannen én vrouwen. Maar wie verdedigt de stem van het kind? Ik zou op iedereen een dringend beroep willen doen zich te verdiepen in de verschillende standpunten van de partijen hierover, maar u zou zich ook kunnen aanmelden voor de volgende bijeenkomst ‘Verbind voor het kind’ die we organiseren om samen kindermishandeling in onze gemeente tegen te gaan. Zie ik u daar?

Lees meer...

Deel dit bericht

Labels: , ,