Rustdag, gebod of geschenk?

fietsbrug
Klaas
Door Klaas van Veelen op 1 februari 2018 13:33

Rustdag, gebod of geschenk?

Ik kijk nu al uit naar zondag! We vieren dan onze verjaardagen, Jean en ik zijn binnen één week jarig en vieren dat dus in één keer. Kinderen en kleinkinderen komen dan allemaal, het huis dus vol. Maar niets is zo mooi voor ouders dan al je kinderen en kleinkinderen om je heen te hebben. Mooie gesprekken, veel plezier, samen eten, samen spelen. Ontmoeting!

Gelukkig kan dat bij ons, hoewel twee zoons een winkel in herenmode hebben, een dochter in een winkel werkt en een schoondochter een lunchroom heeft . Zij zijn zondags (nog) gesloten en dus in de gelegenheid op bezoek te gaan.

Veel werkers in de detailhandel, ondernemers en werknemers, kunnen dat niet! Zij werken op zondag en werken vaak zes dagen per week of zelfs meer. En vrije keuze is daarbij erg betrekkelijk. De druk is groot als omzetten onder druk staan, de huur betaald moet worden en de concurrentie open is. De druk is groot voor werknemers waarvan het contract verlengd moet worden en de werkgever en collega’s aandringen op solidariteit. In veel bedrijven is het niet mogelijk voor zondagen extra personeel aan te nemen omdat het gaat om specialistisch deskundig en ervaren personeel. Juist dat is bij veel zelfstandige winkels het onderscheid en bestaansrecht. Ik weet het uit eigen ervaring.

Maar hoe zit dat dan, hoor ik mensen vragen, waarom leggen jullie je geloofskeuze op aan anderen? Dat is te kort door de bocht. Inderdaad geloof ik dat God een wekelijkse rustdag heeft ingesteld. Maar niet als een soort offer áán Hem, maar als een geschenk ván Hem! Het is goed voor iedereen om één dag in de week te rusten. Om samen mooie dingen te doen, samen naar de kerk, samen recreëren, sporten, wandelen, bezoeken te brengen aan familie en vrienden. Zo functioneert “mienskip” en dat is goed voor ons allemaal.

Ik wens heel veel ondernemers en werkers in de detailhandel heel veel plezier en succes in hun mooie vak, maar ook heel veel mooie zondagen om te genieten van elkaar en van het samen mooie dingen doen.

Ik kijk uit naar zondag!

Deel dit bericht

Labels: , ,